PLAN HIER DIRECT JE VA BOOST CALL

Zo kies je de juiste opleiding tot virtueel assistent

Je wilt gaan beginnen als ondernemer, en daarvoor ben je op zoek naar een opleiding tot virtueel assistent. Maar het aanbod is zo groot, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Waar moet je op letten bij het maken van een juiste keuze en wat is belangrijk voor jou? 

Lees verder óf luister mijn podcast over het kiezen van de juiste opleiding als virtueel assistent:

Groot aanbod VA opleidingen

Toen ik 3 jaar geleden startte, waren er lang niet zoveel VA opleidingen als dat er nu zijn. De trainingen die er waren, waren super uitgebreid. Doordat ik al ervaring had in het vak, was ik voornamelijk opzoek naar hoe ik moest starten als ondernemer.

Ik ben heel blij met de training die ik destijds heb gedaan maar als ik opnieuw zou moeten kiezen, zou ik toch liever gaan voor iemand die zelf ook echt virtueel assistent is of is geweest. Puur om het feit dat je dan hele concrete vraagstukken of voorbeelden kunt geven. Bij een ondernemerscoach is het dan toch wat algemener, terwijl iemand die zelf in het vak zit, precies weet waar je het over hebt.

Als ik kijk naar het aanbod dat er is, denk ik dat het nu veel meer aansluit bij de wensen van de verschillende VA’s. Er is nu voor iedereen wel een geschikte opleiding tot virtueel assistent te vinden.

Wat voor opleiding past bij jou?

Over het algemeen zijn de meeste VA’s wel echte planners en regelaars, maar daar zit wel weer verschil in per persoon natuurlijk. Sommige VA’s willen alles graag tot in de puntjes voorbereid hebben voordat ze beginnen. Terwijl andere het misschien liever gewoon willen gaan doen en proberen.

Zelf ben ik meer een doener. Ik heb een hele hoge standaard en het MOET goed zijn, maar ik ben wel iemand die in actie komt en ik ga niet eindeloos zitten twijfelen over details die er eigenlijk helemaal niet toe doen. In commerciële organisaties ga ik heel goed en ik kan snel schakelen en doorpakken. Dus in mijn zoektocht naar een geschikte training, was tot actie komen een heel belangrijk aspect voor mij.

Maar iedereen is anders en iedereen heeft een andere aanpak nodig. Dus bij het zoeken naar een geschikte opleiding tot virtueel assistent voor jou, denk eens na wat jij nodig hebt.

Beginnen als virtueel assistent zonder ervaring

Ben jij iemand die écht alle stappen 100% wilt doorlopen?
Kies dan een training uit die wat langer is. Je kunt alle stappen dan op jouw tempo doorlopen, zodat je het vertrouwen in jezelf krijgt. Je kan je dan goed voorbereiden voordat je echt gaat starten en met klanten gaan werken. Houd wel in je achterhoofd dat je nooit het gevoel zult krijgen dat je er klaar voor bent. Dus blijf hier niet te lang in hangen.

Heb je nog geen ervaring op de markt?
Zorg dan dat jouw training jou alle kneepjes van het vak leert. Er zijn mensen die vertellen dat je zonder enige ervaring toch hartstikke veel omzet kunt draaien en binnen no-time klanten kunt hebben. Ik geloof daar niet in. Ik denk dat als je echt nog geen ervaring binnen het vak hebt, het goed is als je jezelf wel bepaalde skills aanleert.

Waarom zou iemand jou als zelfstandige gaan inhuren als je nog helemaal niks kan?

Je kan jezelf ook op andere manieren skills aanleren, denk bijvoorbeeld aan:

 • Een bepaalde periode gratis werken.
 • Een soort stage te gaan lopen.

Dus heb je nog geen ervaring? Zorg dan dat je een opleiding kiest die je dit allemaal leert. Of een combinatie, dus een opleiding die je leert ondernemen, en op de achtergrond bijvoorbeeld een studie office management.

Starten als virtueel assistent mét of zonder coach?

Ik heb zelf ooit een opleiding gevolgd over een onderwerp waar ik super enthousiast over was. Het begin was makkelijk, maar na een tijdje merkte ik dat het steeds lastiger werd om mezelf hiertoe aan te zetten. Het kwam niet meer goed uit in mijn planning, drukke week met het gezin, er was altijd wel iets.  En zo schoof de opleiding steeds verder naar de achtergrond verdwenen om uiteindelijk onder een dikke laag stof in de kast te belanden.  

Had ik destijds iemand gehad die met mij mee keek en mij accountable hield, dan had ik er veel meer uit kunnen halen. 

Het starten als VA is niet het lastigste gedeelte. Het is lastiger om het ook echt vol te houden.

Op het moment dat jij overloopt bij je baan in loondienst. Heb je dan nog steeds die motivatie om die training af te maken?
Als je even niet lekker in je vel zit, ga je dan verder met het volgen van een training zonder livesessies en coaching calls?

Dus kies een opleiding tot virtueel assistent vanuit je enthousiasme, maar houd daarbij wel rekening met welk type jij bent en wat jij nodig hebt. Vooral op de momenten dat het even wat minder gaat.

Met wie ga jij een traject aan?

Ik vind dit zelf een heel belangrijk punt. Kijk naar de persoon met wie je een traject aangaat. Leid deze persoon het leven dat jij zo graag wilt? Is hij of zij op een punt waar jij naartoe wilt werken?

Ik zie regelmatig VA’s die na 3 maanden in het vak te hebben gewerkt, al beginnen met het opleiden van andere virtueel assistenten. Ik denk zelf dat je dan een vrij beperkt zicht hebt van de markt en te weinig ervaring hebt. Dus de vraag is dan: kan deze persoon jou naar een next level brengen?

Want het trainen en coachen van iemand en ervoor zorgen dat je ook echt stappen zet, is echt iets heel anders dan alleen maar vertellen hoe jij het hebt gedaan.

Is iemand ‘booksmart’ of is iemand ‘streetsmart’?

Heeft iemand zelf al meters gelopen om jou goed te kunnen adviseren?

Als het te mooi lijkt om waar te zijn...

Dan is dat ook zo. Als iemand jou verteld dat ze je binnen 3 maanden naar een 10K onderneming gaat helpen, zonder dat je zichtbaar hoeft te zijn of heel hard te werken, geloof het dan niet!

Het is niet waar en het zijn valse beloftes. Je gaat een hoop geld betalen aan iemand die het alleen maar belangrijk vind om geld aan jou te verdienen. Waarschijnlijk zal deze persoon ook helemaal niet betrokken zijn bij jouw succes.

We willen allemaal een makkelijke route naar succes, maar die is er niet.

Ondernemerschap komt met:

 • Hard werken
 • Moeilijke dingen doen
 • In actie komen

Ik vind het echt heel erg als startende VA’s heel veel geld betalen en er uiteindelijk niks uit halen. Ze durven dan niet meer opnieuw te investeren, waardoor hun droom eigenlijk verloren gaat.

Dus denk echt heel goed na voor wie je kiest! Doe je research, kijk op social media, contact iemand die het traject al heeft gedaan, luister naar podcasts, check LinkedIn en kijk of je bewijs kunt vinden of diegene ook echt doet wat ‘ie beloofd. Wat zijn de voorwaarden? Welke reviews worden er gegeven?

Luister naar je gevoel

Luister bij het kiezen van een opleiding tot virtueel assistent ook altijd naar je onderbuikgevoel. Die zit echt altijd goed. Weet je het niet zeker? Voel eens in je lijf. En natuurlijk is dit wel heel anders dan ‘het voelt een beetje spannend’

Als het goed is doet een coach dit zelf ook, ik check zelf ook altijd of het goed voelt en of ik een match voel.

Dus, waar moet je aan denken bij het kiezen van een opleiding tot virtueel assistent:

 • Welk type ben jij en wat heb je nodig?
 • Hoeveel ervaring heb je al?
 • Wat wil je leren in een training?
 • Kun je het alleen doen? Of is het fijner als er iemand met je mee kijkt?
 • Kan een coach zijn of haar belofte waar maken?
 • Luister naar je onderbuikgevoel

Heel veel succes met het kiezen van een geschikte training of coaching voor jou. Het is een spannende stap, maar het begin van heel veel mooi.

Wil je weten of wij een match zijn en ik jou zou kunnen helpen? Plan dan een VA Boost call in, dan spreken we elkaar daar. Een call is altijd vrijblijvend en ik geef je het advies dat past bij jouw situatie. 

Een reactie versturen

Ook interessant