PLAN HIER DIRECT JE VA BOOST CALL

Perfectionisme: een vloek en een zegen

Het is één van de meest voorkomende valkuil van VA’s: perfectionisme. Perfectionisme zorgt ervoor dat we goed zijn in wat we doen, dat we kwalitatief hoogwaardig werk afleveren en dat we zien wat er moet gebeuren. In sommige gevallen nog voordat de klant het ziet. Toch is onze kracht ook juiste datgene wat onze business in de weg kan gaan staan.

Lees verder óf luister deze podcast aflevering:

Done is better than perfect

Mijn klanten moeten goed geholpen worden. In alles wat ik doe wil ik kwaliteit leveren. Ik wil mijn eigen werk in de basis een cijfer van 8 of hoger kunnen geven. Dat vind ik belangrijk én het houdt mij scherp in mijn werkzaamheden.  Toch is mijn motto binnen mijn business ook; Done is better than perfect.

Vooral wanner je start als virtual assistant kan perfectionisme een grote valkuil zijn. In principe hoef je niet teveel voorbereidingen te treffen. Een laptop, goede wifi-verbinding en een bedrijfsnaam zijn handig, maar een KVK-inschrijving is al niet noodzakelijk om klanten te werven.

Een website, perfecte huisstijl en branding, is in deze fase al helemaal niet nodig. We denken vaak dat we van alles nodig hebben om te kunnen starten. Dat we alles tot in de puntjes voorbereid moeten hebben. Nu zeg ik nergens dat je je helemaal niet hoeft voor te bereiden, maar ik zal je altijd uitdagen om te starten met de dingen die écht het verschil gaan maken in je business. Ik heb namelijk geen enkele klant binnengehaald omdat mijn branding kleuren zo mooi zijn 😉 

Er is geen perfect moment om te starten

Er wordt vaak gewacht tot het perfecte moment om te gaan starten met je business.  Spoiler: die gaat er nooit komen.  Je weet van te voren niet hoe het er allemaal uit gaat zien. 

Niet alleen qua klantenbestand, ook financieel weet je niet wat je kan verwachten. Er is geen afgesproken salaris, je weet niet hoeveel klanten er zullen zijn en wat voor omzet je gaat maken. Hoe mooi je plannen ook zijn, je weet het pas als het zover is.

Perfectionisme remt je af

Als je gaat starten is de kans groot dat je nog niet alle online tools kent en dat je nog geen perfect aanbod klaar hebt. Het is niet nodig om te starten met een volledig plaatje. Ondernemen gaat ook over continu in ontwikkeling zijn. Grote kans dat je binnen een aantal jaar een nieuwe website nodig hebt, dust zonde om daar nu téveel tijd in te investeren. Gebruik die tijd om te netwerken en laat mensen weten wat je doet. Klanten zijn je doel, die perfecte huisstijl en bijpassende website komen echt later. 

Een business bouwen gaat over uit je comfortzone komen, dingen doen die je nog nooit eerder hebt gedaan. In actie komen en je perfectionisme af en toe even aan de kant zetten.

Wil je graag even met mij sparren over jouw (toekomstige) business? Boek dan een gratis en vrijblijvende boostcall. Ik vind het ontzettend leuk om met je mee te denken. Volg mij ook zeker op Instagram en abonneer je op mijn podcast voor meer tips over het runnen van een VA business!

Een reactie versturen

Ook interessant