PLAN HIER DIRECT JE VA BOOST CALL

Starten met ondernemen: Dit had ik willen weten

Je wilt gaan starten met ondernemen. Je hebt  grote dromen, maar wellicht net zoveel  vraagtekens rondom het ondernemen.  Kan ik wel voldoende klanten vinden? Ga ik genoeg verdienen? Hoe zit het met  zichtbaarheid, zoals netwerkborrels en mijn gezicht op social media? Waarom kiest een klant voor mij?

Ook ik had die gedachtes als het ging om het starten van mijn onderneming. Deze dingen had ik graag willen weten voordat ik ging starten met ondernemen.

Lees verder óf luister deze podcast aflevering:

Ondernemen is persoonlijke ontwikkeling

Dit had ik mij niet helemaal beseft van te voren, maar ondernemen is een spoedcursus persoonlijke ontwikkeling. Ondanks dat je veel ervaring kan hebben in alle voorkomende werkzaamheden, ondernemen is écht anders. Ik had me van tevoren niet beseft dat me op zoveel gebieden zou ontwikkelen.  Of moeten ontwikkelen om verder te groeien. 

Ik heb inmiddels duizenden euro’s geinvesteerd aan persoonlijke ontwikkelen of het ontwikkelen van skills. Super waardevol maar vantevoren was ik hier niet helemaal op voorbereid. Je komt alle kanten van jezelf tegen. The good, the bad and the ugly 😉 

Cursussen volgen als startende ondernemer

Je hoeft niet precies te weten hoe alle systemen werken. Je hoeft niet alle online tools onder de knie te hebben voordat je klanten gaat werven. Je kan namelijk alles leren. Alles is uit te zoeken en het is niet erg als je een bepaalde online tool nog niet kent.

Het is veel belangrijker dat jij jezelf kan verkopen, je hoeft namelijk niet de beste te zijn. Je moet goed zijn in je werk. Je kan de beste zijn, maar als je geen klanten hebt, kom je daar alsnog niet ver mee. Als je gaat starten met ondernemen is het belangrijk dat je zichtbaar bent. Ga gesprekken aan, en ga actief op zoek naar klanten. Zorg dat je weet wat je aanbod gaat zijn en waar je ondernemers mee kan helpen. 

 

Veel te vaak zie ik startende VA’s bezig met zaken die helemaal niet zo relevant zijn. Weken werken aan een website. Cursussen volgen om maar van alle tools op de hoogte te zijn. Super zonde van je tijd en energie.

De zekerheid van loondienst

Veel mensen nemen het voor lief, maar aan het einde van de maand je salaris betaald krijgen is echt een luxe. Je gaat naar je werk, doet je ding, gaat drie weken op vakantie, bent een aantal dagen ziek, maar je krijgt aan het einde van de maand altijd je loon. Ook ik heb dit voor lief genomen. Tuurlijk, jij doet je werk en daar staat geld tegenover, het is een ruilmiddel. Toch hoef je niet iedere dag op toplevel te presteren, je gaat ook weleens met een mindere dag naar je werk.

Ik wil je nergens ontmoedigen, maarde vanzelfsprekendheid van een salaris er niet is wanneer je start met ondernemen. De klanten liggen niet voor het oprapen en je kan ook weleens een periode moeten overbruggen met minder klanten. Ondernemen komt nu eenmaal met risico’s. Zeker niet erg, maar je moet dit wel kunnen dragen. Starten met ondernemen heeft ook veel voordelen, maar het is belangrijk om je dit te beseffen wanneer je deze keuze wilt gaan maken.

Deze 3 punten had ik graag willen weten voordat ik ging starten met ondernemen.

  • Ondernemen is een spoedcursus persoonlijke ontwikkeling.
  • Het gaat niet alleen om wat je kan.
  • De zekerheid van loondienst moet je niet onderschatten.

Nee ik wist zeker niet alles voor ik ging starten met ondernemen. Maar uiteindelijk is het voor mij het allermooiste wat er is. De vrijheid, zelf iets opbouwen from scratch, enkel werk doen dat je écht leuk vindt, bouwen aan een droom. Ik had het gehoopt, maar ik vind het nog 10x leuker dan ik van tevoren had gedacht en ik zou oprecht niet meer anders willen. 

Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Luister dan naar mijn podcast of volg mij op Instagram.

Heb je vragen of wil je graag even met mij sparren over jouw business? Boek dan een gratis en vrijblijvende boostcall.

Een reactie versturen

Ook interessant