PLAN HIER DIRECT JE VA BOOST CALL

Loondienst vs ondernemen

Het ondernemerschap stroomt door mijn bloed, dat durf ik wel te zeggen. Het laatste wat ik dan ook wil, is anderen afschrikken over het ondernemerschap. Wel vind ik het heel belangrijk om een eerlijk en realistisch beeld te schetsen. Niet iedereen is er namelijk voor geschikt en op Social Media wordt er nog regelmatig een verheerlijkt beeld van gegeven.

Ondernemerschap is: verantwoordelijk zijn voor je eigen omzet en successen, het contact met je klanten onderhouden en de vrijheid hebben binnen je eigen bedrijf. Toch zit er ook een andere kant aan ondernemer zijn, een kant die je niet ervaart wanneer je ervoor kiest om in loondienst te blijven.

Lees verder óf luister deze podcast aflevering:

Je hebt geen zorgen in loondienst

Er wordt soms gemakkelijk gedacht over het concept ‘loondienst’. Te makkelijk, als ik het nu bekijk als ondernemer. Niet alleen word elke maand vast je salaris gestort, maar er is ook nog een pensioensregeling en je kan terugvallen op het UWV bij ziekte of ontslag. Je hoeft ook niet na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als ondernemer draag je deze verantwoordelijkheden helemaal zelf. Je moet op tijd je belasting betalen en zorg dragen voor je eigen salaris.

In loondienst heb je de voordelen van vakantiedagen, weinig tot geen last van minder productieve dagen, doorbetaling bij ziekte en nog veel meer. Nu ik zelf ondernemer ben kijk ik er anders tegenaan. Loondienst kan ook een luxe zijn, alle zaken worden voor je geregeld.

Financiële onzekerheid als ondernemer

Van het financiële risico, is iedere startende ondernemer zich meestal wel bewust. Kies je ervoor om niet meer in loondienst te werken? Dan valt de zekerheid rondom je salaris weg. Je start niet direct met een omzet van €5000,-, al zijn er natuurlijk altijd een aantal uitzonderingen. Het is belangrijk dat je de ruimte hebt om te groeien én om het financiële risico te kunnen dragen. Continu stress hebben of je de rekeningen wel kunt betalen geeft je niet de ruimte die je nodig hebt. Het laatste dat je wil is klanten werven vanuit stress of angst. 

Natuurlijk, de vrijheid in je eigen onderneming is fijn. Heb je een maand een hoge omzet? Alles, exclusief de kosten, is voor jou. Maar het is ook veel verantwoordelijkheid. Je administratie moet op orde zijn, ook als je er geen zin in hebt. Op tijd de belasting betalen, zorgen dat je facturen betaalt worden, BTW-aangiftes, alles hoort erbij. Vaak is ondernemen heel leuk, maar soms is het echt een absolute pain in the ass. Je zal echt niet de laatste zijn die op het laatste moment nog de administratie in orde maakt. Ondernemen is een grote verantwoordelijkheid en één die er iedere dag zal zijn. Dat moet je wel willen, als je kiest voor het ondernemerschap.

Uit je comfortzone treden

Veel startende ondernemers hebben angst om naar buiten te treden. Ondanks dat we als VA veel functies hebben waarbij we op de achtergrond werken, we moeten wel zichtbaar zijn voor onze potentiële klanten. Lijkt het je vreselijk om een salesgesprek te voeren? Zie je er tegenop om deel te nemen aan een netwerkborrel? Dan is het verstandig om jezelf nog eens af te vragen of het ondernemerschap écht iets voor jou is.

En vraag jezelf af waar deze angsten vandaan komen, is deze stap het waard om hieraan te gaan werken? Ondernemerschap is groeien, naar buiten treden en laten zien dat je goed bent in wat je doet.

Je kunt beter spijt hebben van dingen die je wel hebt gedaan, dan van de dingen die je niet hebt gedaan.

Ik hoop oprecht dat ik je inzicht hebt kunnen geven in het ondernemerschap, maar je niet heb afgeschrikt. De stap naar ondernemerschap lijkt altijd zó groot, maar de stap terug is kleiner. Remember, je kan altijd nog terug naar waar je vandaan komt.

Wil je graag meer tips over het runnen van een VA business? Luister dan mijn podcast of volg mij op Instagram. Heb je vragen of wil je graag even met mij sparren over jouw business? Boek dan een gratis en vrijblijvende boostcall.

Een reactie versturen

Ook interessant